Har du set reklamen i TV, der fortæller dig at du kan låne 4.000 kroner? At det er nemt og hurtigt, og du får pengene ind på din konto næsten med det samme. Den er god nok, men hvad nu hvis du har behov for, at låne et langt større beløb? Hvad nu hvis du har behov for at låne til ferierejsen og nye kufferter til familien. Eller til en brugt bil, scooter eller noget helt fjerde? Så rækker fire tusinde kroner ikke langt.
Du har mange muligheder for at søge om et lån, og også med mange forskellige beløbsstørrelser. Du kan faktisk låne fra 100 kr. og helt op til 400.000 kr. afhængig af hvilken låneudbyder der er tale om, og du kan se mere på lån7.
Hvad skal du låne til?
Hvad du skal låne til, kan være afgørende for dine muligheder for at optage lån – og optage det rigtige lån. Er det til forbrug, som fx den tidligere omtalte ferie, eller er det til ny bil eller lignende? Hvis der kan stilles sikkerhed i det, som lånet er til, fx en bil, så kan du ofte få det på mere favorable vilkår end hvis det blot er til forbrug. Derfor skal du også vælge den rigtige udbyder, som kan matche dine behov. Altså har den type lån, som du efterspørger. Det er ærgerligt først at finde ud af bagefter, at du kunne have sparet 1-2 % eller mere i rente.
Skal du udelukkende låne et mindre beløb, så er der også flere om buddet. Alle vil gerne have dig som kunde, så det kan betale sig for dig også, at finde de bedste vilkår her. Nogle udbydere tilbyder et gratis lån første gang og et lidt højere lånebeløb fra anden gang. Men pas nu på. Disse lån kræver, at du betaler dem tilbage indenfor fx 30 dage. I andre lande kaldes de Pay-Day Loan, som på dansk er lønningsdags-lån, som jo egentlig siger det hele.
Tjek renter og omkostninger
Uanset hvad du skal låne penge til, så er der ingen grund til at du snyder dig selv, vel? Der kan være forskel på, hvad de enkelte långivere tager i rente (det er jo det, de tjener penge på), som både afhænger af beløbet og løbetiden. Vær derfor grundig, når du tjekker de enkelte firmaers tilbud og forhast dig ikke. Ansøg først de steder, hvor du får de bedste vilkår, og skulle du være uheldig at få afslag, så kan du gå videre til de næstbedste og så fremdeles.
Hvis du opdeler dem i grupper: Billigste, næst billigste og dyreste, så har du et fint overblik. Send så ansøgninger til alle i hver gruppe, men en gruppe af gangen. Får du flere end et tilbud – altså et ja til din ansøgning – kan du vælge, hvilket du vil tage i mod. Får du afslag fra alle i første gruppe, så sender du ansøgninger til alle i den næste gruppe. Sådan fortsætter du til du har fået det lån, du gerne vil have – og sikrer samtidig, at du får det bedst mulige i din situation.